EMDR in integratieve therapie

Veel klachten worden veroorzaakt door een traumatische herinnering. Deze herinnering zet als het ware het informatieverwerkingsproces van dat moment stil. Beelden, gedachten, gevoelens, geluiden en geuren worden daardoor in 'ruwe' onverwerkte vorm opgeslagen. Bepaalde prikkels, zoals geuren, geluiden en beelden die aan de ingrijpende gebeurtenis doen denken, kunnen de onverwerkte herinnering steeds weer activeren. Je voelt dan steeds dezelfde emoties als toen en raakt keer op keer van slag. EMDR helpt om het informatieverwerkingsproces af te ronden zodat traumatische herinneringen gewone herinneringen kunnen worden.

Samen onderzoeken we wat uit deze traumatische herinnering het meest nare plaatje is. Je gaat het plaatje verder verkennen in je hoofd. Je gaat merken wat er in je lichaam gebeurt als je het plaatje voor je ziet, welke gedachten er dan opkomen, welke emoties je voelt. Vervolgens onderzoek je wat je over jezelf zou willen geloven als je naar dat plaatje kijkt, maar wat nu nog niet als waar aanvoelt.
Terwijl je je concentreert op het meest nare plaatje wordt je gevraagd om ook een andere taak uit te voeren. Dit kan zijn:
- met de ogen de vingers van de therapeut volgen die voor het gezicht heen en weer bewegen;
- met je handen een bepaald ritme op je knieƫn tikken;
- een combinatie van deze twee taken
Tussendoor wordt je regelmatig gevraagd wat er bij je opkomt als je weer naar het plaatje kijkt. Dit kan van alles zijn aan beelden, gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties. Het gevolg is dat je het plaatje steeds beter kunt verdragen. De behandeling is klaar als de spanning rond het plaatje volledig weg is en je volledig van jezelf kan geloven wat je aan het begin wilde geloven, maar nog niet kon.