Hoofdpijn… elke zondag. Steeds op hetzelfde moment. Zo rond etenstijd of net iets later. Net dat moment dat je aan je huiswerk wil beginnen. ‘Neem maar een paracetamol’ zegt je moeder. Die helpt vaak ook wel. De pijn gaat weg, je kan weer aan je huiswerk. Gelukkig… Een mooie quick fix, paracetamol. Het helpt tegen van alles. Pijn? Neem een pil! Je zou denken dat je zo heel makkelijk van je pijn afkomt.

Deze situatie hoor ik vaak in de praktijk. De zondag die hoofdpijn, buikpijn, stress momenten, ruzies en ga zo maar door oplevert. Af en toe is niet zo’n probleem. We hebben allemaal wel eens hoofdpijn of zitten niet zo lekker in ons vel. Maar als het nou élke zondag is? En als het nu tijdens de zondagen in de vakanties niet zo is? Dan is het een signaal van een dieper liggend probleem. Iets waar geen paracetamol voor helpt. Dit is het moment waarop er geen quick fix meer is. Hoe graag we die wel zouden willen. Nu is het tijd voor het echte werk met jezelf. Onderzoeken wat maakt dat je op zondag zo’n hoofdpijn krijgt. Onderzoeken wat er bij jou van binnen gebeurt. Welke goede reden heb jij om op zondag deze hoofdpijn te voelen?

‘Hoeveel gesprekken denk je dat ze nodig heeft’? is een veel gestelde vraag. Een hele terechte vraag. Een vraag die ik ook graag omdraai: ‘hoeveel tijd geef jij jezelf om te ontdekken wat er bij je speelt? En hoeveel ben je bereid te investeren in jezelf om verandering te brengen in je eigen leven?’. Dan gaat het niet om geld, maar om durven kijken naar jezelf en verandering te durven zien en accepteren. Durf je te onderkennen dat het niveau wat je qua opleiding doet eigenlijk een stap te hoog is? Durf je te kijken naar de andere mogelijkheden? Durf je te zien dat je eigenlijk te veel hooi op je vork hebt genomen? Of juist te weinig? Durf je te veranderen?

Mensen die in therapie komen hebben onwijs veel lef! Ze hebben de eerste stap gezet om zelf verandering aan te brengen in hun leven. Aan mij de eer om ze te begeleiden in het ontdekkingsproces, ze vragen te stellen en ze te laten zien welke stappen ze zetten. Als ze dat zelf al niet zien. Een proces waar geen concrete tips voor zijn, waar geen quick fix voor bestaat. Het is een intensief traject waarin je jezelf leert kennen. En laat je daar nou veel meer aan hebben op de langere termijn dan dat paracetamolletje wat na een paar uur is uitgewerkt…

Dus… wanneer zet jij de eerste stap?

De quick fix
Getagd op: